Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 23-02-2009b
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Laura Cernahoschi
Titlul articolului: Diaconescu: "Noi, cei ieşiţi din comunism, nu vom renunţa la dreptul la liberă circulaţie"
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/diaconescu___noi__cei_iesiti_din_comunism__nu_vom_renunta_la_dreptul_la_libera_circulatie-74512.html


Numele cotidianului

Articolul: 

Diaconescu: "Noi, cei ieşiţi din comunism, nu vom renunţa la dreptul la liberă circulaţie"

23 Feb 2009 Laura Cernahoschi

Conferinţa de presă comună a miniştrilor de externe român şi italian desfăşurată la Roma s-a transformat într-un duel al declaraţiilor. "Şi eu pot întreba autorităţile italiene ce fac pentru siguranţa românilor care cad victimă violenţelor în Italia" a spus ministrul român, în timp ce Frattini a subliniat rolul pe care l-a jucat în integrarea europeană a României.
Conferinţa de luni seara a început cu declaraţiile ministrului italian de externe, Franco Frattini, care a ţinut să sublinieze că în Italia există peste un milion de români care trăiesc şi muncesc, iar în România există 20.000 de firme italiene care dau de lucru la mii de persoane. Frattini a mai spus că Italia a fost întotdeauna unul dintre susţinătorii intrării României în UE, iar el însuşi, ca ministru de externe şi ulterior ca vicepreşedinte al Comisiei Europene a susţinut integrarea României în Uniune. "Pe lângă cei un milion de români care contribuie la creşterea PIB-ului italian există şi câteva mii de cetăţeni români care încalcă legea" a mai arătat ministrul italian. Numărul de români condamnaţi definitiv în Italia nu este mare, dar aceştia ar trebui să îşi ispăşească pedeapsa în România, a mai spus Frattini, care a mai cerut trimiterea unui contingent mai mare de poliţişti români în Peninsulă, care să sprijine autorităţile de aici. "Nu facem generalizări, nu ne referim la un popor sau la o ţară, dar cel condamnat trebuie să se întoarcă la el în ţară" a adăugat italianul. "Nimic nu poate afecta relaţiile noastre, nici măcar criminalii" a conchis Frattini.

Ministrul Cristian Diaconescu a vorbit şi el despre relaţiile de parteneriat dintre cele două ţări, ţinând să sublinieze că, dacă în România funcţionează 27.000 de firme italieneşti, şi în Italia activează 26.000 de firme româneşti, schimburile comerciale atingând 12 miliarde de euro. "Orice problemă poate fi rezolvată într-un spirit de respect reciproc" a subliniat Diaconescu, susţinând că prioritatea o reprezintă siguranţa şi respectarea statului de drept. "Avem şi problema unei percepţii ce şi-a făcut loc în societatea italiană. Ne preocupă şi pe noi siguranţa cetăţenilor români. Generalizările sunt periculoase, dar nu s-a ajuns încă acolo" a spus ministrul Diaconescu, pe un ton ferm. "Şi noi, în România, avem nevoie de un semnal clar din partea autorităţilor italiene privind spiritul de cooperare. Stigmatizarea unei comunităţi nu face parte dintr-un astfel de semnal" a adăugat ministrul român.

Frattini a mai spus că e nevoie de acţiuni urgente pentru a răspunde nevoii cetăţenilor italieni de siguranţă, cetăţeni care "sunt speriaţi şi pe bună dreptate. Infractorii trebuie pedepsiţi, dar poporul român e un popor prieten, care are dreptul să muncească la noi în ţară. Dacă întrebăm 100 de cetăţeni italieni de ce se tem cel mai tare, ei vor spune că de criminalitate, nu de criminalitatea românească. Trebuie să fim foarte severi cu infractorii".

Răspunzând unei întrebări adresate de un jurnalist italian privind valul mare de români care emigrează în Italia şi cooperarea în privinţa persoanelor cu cazier, Diaconescu a răspuns, vizibil iritat: "Sper că nu sunteţi într-o gravă eroare. Cetăţenii europeni au drepturi egale de a fi protejaţi. Şi eu pot să întreb care e raspunsul autorităţilor italiene faţă de românii care cad victime violenţei în Italia. Infracţionalitatea nu are naţionalitate". Ministrul român a adăugat: "Nu vom lua nici o măsură pentru a limita dreptul la libera circulaţie. Noi, ieşiţi din comunism l-am câştigat cu greu". "Instituţiile statelor, fie ele român, italian sau german, au obligaţia să coopereze, dar fără a se contrapune unul altuia, protejând şi cetăţenii români, şi pe cei italieni" a mai spus Diaconescu.

Întrebat despre cum vede posibilitatea ca infractorii români condamnaţi să fie opriţi de la a intra în Italia, Frattini şi-a nuanţat declaraţiile anterioare, spunând că aşteaptă doar ca autorităţile române să înştiinţeze poliţia italiană atunci când un infractor părăseşte România către Italia, pentru ca poliţia italiană să poată urmări aceste persoane cu cazier şi să vadă unde lucrează şi unde se cazează. Frattini a subliniat că Italia este parte a spaţiului Schengen, în timp ce România nu este încă, deci există un control la frontieră. Cu toate acestea, nici varianta propusă în conferinţa de presă de Frattini nu e fezabilă, conform legislaţiei europene. Frattini a mai insistat ca cetăţenii români condamnaţi în Italia să îşi ispăşească pedeapsa în România, iar Diaconescu a spus că trebuie analizată situaţia de la caz la caz.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.